Bijgewerkt: 10-12-19
 
   

Eerdere activiteiten

 

Workshop Creatief met klezmer - Auke Eringa 10 november 2019

Hoe speel je klezmer op de trekharmonica? Aan de hand van de mooie klezmermelodieën 'Arum dem Fayer' en ‘Yevarechecha’ ging Auke in op de speciale klezmertoonladders en ‑versieringen en hoe je die toonladders kunt gebruiken om te improviseren. Ook hebben we ons gestort op akkoorden links en rechts, en hoe je meerdere muziekstukken kunt combineren om tot een medley te komen. Een van de deelnemers had haar viool meegenomen en dat leidde dankzij Auke's vakkundige aanwijzingen tot een fantastisch geheel.

 

Workshop Swingend balfolk met klezmer - Auke Eringa 12 mei 2019

Onder de zeer vakkundige leiding van Auke Eringa hebben we op 12 mei 2019 in een groep van veertien mensen de hele dag geconcentreerd gewerkt aan het mooie, niet te snelle klezmernummer ‘Vehaeir Eineinu’.

Deze prachtige, melancholieke melodie is geschreven door Abraham Goldfaden (1876-1908). Ruim een maand vantevoren hadden we van Auke al de bladmuziek gekregen van de eerste en tweede stem en van een begeleidingspartij met akkoorden aan de diskant (rechterhand). Doordat alle deelnemers die al grondig hadden doorgenomen konden we de tijd besteden aan muzikale verdieping. Want als je zo’n beetje weet welke knoppen je op welk moment moet beroeren dan begint het eigenlijk pas.

Welke noten in het stuk zijn geschikt voor welk type versieringen? Hoe kun je een vibrato-effect bereiken? Welke klezmertoonladders zijn er en kun je daar gebruik van maken in dit stuk? Hoe gebruik je improvisatiepatronen? Hoe bouw je een solopartij op? En hoe maak je nu die typische klezmer-huiltjes en -hikjes voor een dramatisch effect? Dat kwam allemaal aan de orde op deze dag. Tineke Lemmens had behalve haar chromatische trekharmonica ook haar sopraansaxofoon meegenomen en zorgde zo voor een heel mooie toevoeging aan ons spel. We hebben veel geleerd en het smaakt naar meer!

Workshop Swingend balfolk - Auke Eringa 4 november 2018

Op zondag 4 november 2018 gaf Auke een workshop Swingend balfolk spelen. We gingen aan de gang met een mooi scottishe-achtig nummer van de Noorse componiste Ingunn Bjørgo: ‘Askerladd på Aveie’. De meeste balfolkmuziek bestaat uit een A-deel en een B-deel (beide van 8-maten) met een niet te moeilijke melodie die snel in je hoofd blijft zitten.

Gelukkig geeft juist die eenvoud van structuur kansen om de muziek interessanter en uitdagender te maken. In deze workshop behandelde Auke vijf krachtige manieren om dat te doen: swingende ritmische accenten leggen met akkoorden in de rechterhand; een improvisatie spelen (waar je geen conservatoriumopleiding voor nodig hebt); verschuivingen in de harmonische horizon aanbrengen door middel van akkoordsubstituties; tweede en derde stemmen toevoegen; en vooral: adempauzes inbouwen. We beperkten ons op deze dag tot één melodie en hadden van tevoren de bladmuziek gekregen en bestudeerd. Daarom konden we heel veel aandacht aan deze swingende ritmische accenten besteden, zowel aan de discant (melodiekant) als aan de baskant. Erg leuk en leerzaam!

 

Workshopserie Remco Sietsema voorjaar 2019

In een serie van zes workshops hebben we met gewerkt aan ritmiek en lyriek, verschillende bas- en melodievariaties, het ontwikkelen van dynamiek, balgbeheersing en ritmische accenten. Remco werkte met mooie eigen nieuwe composities. Hij besteedde ook veel aandacht aan de vingerzetting, zodat je snel en gemakkelijk allerlei loopjes kunt maken. Ook hebben we akkoorden aan de discant (rechterhand) geoefend.

Remco Sietsema organiseerde deze serie in eigen beheer. Voor informatie kun je contact opnemen via zijn website.

 

 

 

 Workshops en optredens 2016 en 2015

De slotavond op 21 april 2016 was fenomenaal! Met presentaties van de cursusgroepen van Jos Lambregts, Tjerk Knop en Remco Sietsema waar het plezier van af spatte. En een prachtig optreden van trio Biolcati Bottasso. 

Op 4 april 2015 gaf het 'Tutto Italiano' bij THA workshops trekharmonica en bodypercussie en een tune learning session voor alle instrumenten. Na een heerlijke Italiaanse maaltijd genoten we van een concert van Duo Botasso en Gigi Biolcati.

  Powered by PK-CMS
  © 2020 Passoft WebDev

Copyright 2019 Trekharmonica's Amsterdam