Bijgewerkt: 30-07-19
 
   

Klezmer spelen en begeleiden door Auke Eringa

 

Onder de zeer vakkundige leiding van Auke Eringa hebben we op 12 mei 2019 in een groep van veertien mensen de hele dag geconcentreerd gewerkt aan het mooie, niet te snelle klezmernummer ‘Vehaeir Eineinu’.

Deze prachtige, melancholieke melodie is geschreven door Abraham Goldfaden (1876-1908). Ruim een maand vantevoren hadden we van Auke al de bladmuziek gekregen van de eerste en tweede stem en van een begeleidingspartij met akkoorden aan de diskant (rechterhand). Doordat alle deelnemers die al grondig hadden doorgenomen konden we de tijd besteden aan muzikale verdieping. Want als je zo’n beetje weet welke knoppen je op welk moment moet beroeren dan begint het eigenlijk pas.

Welke noten in het stuk zijn geschikt voor welk type versieringen? Hoe kun je een vibrato-effect bereiken? Welke klezmertoonladders zijn er en kun je daar gebruik van maken in dit stuk? Hoe gebruik je improvisatiepatronen? Hoe bouw je een solopartij op? En hoe maak je nu die typische klezmer-huiltjes en -hikjes voor een dramatisch effect? Dat kwam allemaal aan de orde op deze dag. Tineke Lemmens had behalve haar chromatische trekharmonica ook haar sopraansaxofoon meegenomen en zorgde zo voor een heel mooie toevoeging aan ons spel. We hebben veel geleerd en het smaakt naar meer!

 

 

  Powered by PK-CMS
  © 2019 Passoft WebDev

Copyright 2019 Trekharmonica's Amsterdam