Workshop Walsen in onregelmatige maatsoorten
zondag 12 maart – door Gilbert Hoek van Dijke
Datum en tijd: zondag 12 maart 2023 van 13 tot 16.30 uur
Locatie: Q-Factory Amsterdam
Niveau: gevorderd
Instrument: trekharmonica C/F
Prijs: € 40
Inschrijven uiterlijk 12 februari: ga naar https://www.trekharmonica-adam.nl/inschrijven/

Walsen in onregelmatige maatsoorten zijn vaak de allermooiste, tenminste: als je ze goed speelt. In Frankrijk en Vlaanderen, maar ook bij het balfolk in Nederland, danst men graag walsen in onregelmatige maatsoorten. Het zijn vaak prachtige melodieën waar een speciaal soort beweging in zit. De kunst is om deze melodieën zo te spelen dat die beweging goed tot zijn recht komt, maar zonder dat je merkt dat er sprake is van een onregelmatige maatsoort. In deze workshop gaat Gilbert hierop in: hoe maak je mooie muzikale zinnen, waar leg je accenten, hoe bereik je een mooie timing en toonvorming?

Gilbert gaat twee melodieën behandelen: een wals in 8 en een wals in 11 tellen. Je krijgt de basisversie van de bladmuziek twee weken van tevoren toegestuurd. Het is de bedoeling dat deelnemers de muziek vooraf al doornemen, zodat we op 12 maart weinig tijd kwijt zijn aan het vertrouwd raken met de melodieën.

NB Voor de mensen die in oktober 2022 deelnamen aan de workshop Bretonse dansmuziek van Gilbert: in de workshop Walsen in onregelmatige maatsoorten zal Gilbert weinig tijd besteden aan het doorspelen van de basisversie. We gaan snel aan de slag met de muzikale uitwerking zoals accenten, timing en toonvorming.

Gilbert Hoek van Dijke gaf jarenlang les bij TrekHarmonica’s Amsterdam. Hij speelt trekharmonica en klarinet in wisselende formaties bij verschillende gelegenheden, zoals historische evenementen, luisterconcerten en balfolk dansavonden. Voor een indruk van zijn spel kun je kijken en luisteren naar:
Valse de Costebelle’; ‘Mazurka des Écoliers de St. Genest’ en ‘Andro ‘Kerfank’.