
Workshop Morrisdans begeleiden op de trekharmonica
door Frans Tromp
Datum en tijd: zondag 5 november 2023 van 13:00 tot 16:30 uur
Locatie: Q-Factory Amsterdam
Niveau: gevorderd
Instrument: trekharmonica C/F
Prijs: € 40,-
Meer informatie: info@trekharmonica-adam.nl
Aanmelden: via de webpagina Inschrijven, graag voor 16 oktober.
Wil je eens flink oefenen met ritmisch en maatvast spelen? Dat kan tijdens de workshop Morrisdans begeleiden op de trekharmonica. Er zijn geen dansers aanwezig tijdens deze workshop. Morrisdansen zijn prachtige, swingende melodieën om te spelen, luister bijvoorbeeld eens naar de geluidsopname van de melodie ‘Carrion Crow’ gespeeld door Frans Tromp op de website van het Diatonisch Nieuwsblad (scroll naar onderen op de webpagina).
Morrisdans is van oudsher een West-Europese traditie die momenteel hoofdzakelijk nog in Engeland bestaat. Vandaag de dag is de trekharmonica het meest gebruikte instrument om de dansers te begeleiden. De belangrijkste reden daarvoor is dat een harmonica zich zo goed leent om ritmisch te spelen. Om goed voor de dansers te kunnen spelen is maatvastheid een eis, net als een goede toonvorming die aansluit bij de danspassen en -sprongen. Bij een grote sprong is het van belang dat muzikant en danser hun timing goed op elkaar afstemmen zodat de danser niet ‘in de lucht blijft hangen’, maar tegelijk met de muziek weer op de grond komt. In Engeland vallen deze dansen, samen met zwaarddansen, onder de naam ritual dance en worden ze beschouwd als echt Engels, hoewel de oudste vermelding van Morrisdansen dateert van 1443 uit Utrecht. De dansers hebben aan hun onderbenen vaak banden met belletjes. Het ritmisch slaan met stokken en wapperen met zakdoeken hoort ook bij deze dans. Er bestaan talloze Morrisdansgroepen in vele landen waaronder Nederland.
In deze workshop gaan we aan de gang met een Morrisdans in 6/8. Hoe speel je een 6/8 maat voor Morris en waarom? Hoe kun je de melodie interessanter maken zodat de cadans toch in stand blijft en daarmee dansbaar? Hoe ga je om met ‘slow’s’ en wat zijn het eigenlijk? Dat alles binnen de logica van het heen en weer spelen ondanks een gedraaide 5e. Je krijgt de basisversie van de bladmuziek twee weken van tevoren toegestuurd. Het is de bedoeling dat deelnemers de muziek vooraf al doornemen, zodat we op 5 november weinig tijd kwijt zijn aan het vertrouwd raken met de melodieën.
Frans Tromp
Frans is al ruim veertig jaar actief als trekharmonicadocent, arrangeur, organisator en vastlegger van volksmuziek. Hij is gespecialiseerd in Engelse Morrisdansmuziek, – heeft ruim tien jaar voor het Utrechts Morris Team gespeeld – Zweeds repertoire en oude Nederlandse speelmansmuziek.