Begonnerslessen najaar 2022

 

Serie van 6 lessen door Jos Lambregts. Bedoeld voor mensen die al enigszins vertrouwd zijn met het instrument en al wat simpele melodieën kunnen spelen, bijvoorbeeld doordat ze eerder de THA-beginnerscursus hebben gevolgd.

Data: woensdag 5 en 19 oktober; 2, 16 en 30 november; 7 december
Tijden: 15-17 uur
Kosten € 90
Locatie: Q-Factory Amsterdam.
Instrument: trekharmonica C/F
Inschrijven

Vrolijk aan de slag en veel samen spelen, dat is de insteek! We herhalen simpele melodieën die we ‘verhalend’ spelen. Hier en daar voegen we voorslagjes toe en een enkele versiering. Ook gaan we aan de rechterkant van het instrument begeleiden met wat akkoorden. We waagden ons al aan afwijkende ritmes en wat complexere melodieën, dit blijven we doen, stapsgewijs en met veel herhaling. We gaan veel spelen met elkaar zodat we er goed inkomen. Soms klappen we eerst het ritme en neuriën de melodie, zodat die al in ons geheugen komt. 

 

 


9 oktober Workshop Bretonse muziek: de schoonheid van de eenvoud
door Gilbert Hoek van Dijke

Datum: zondag 9 oktober 2022
Tijden: 13:00-16:30 uur
Kosten € 40
Lokatie: Q-Factory Amsterdam
Niveau: midden/gevorderd
Instrument: trekharmonica C/F
Inschrijven

Sneller en moeilijker is niet altijd mooier en beter, integendeel: sneller en moeilijker wordt vaak een grotere rommel. De mooiste stukjes zijn vaak niet zo ingewikkeld. Maar ze moeten wel tot leven gebracht worden, want muziek maken vergt meer dan alleen de juiste noten in de juiste volgorde spelen. Hoe maak je muziek levend?

In deze workshop voor trekharmonica C/F gaan we hiermee aan de slag. Gilbert Hoek van Dijke gaf jarenlang les bij de THA en is nu terug van weggeweest.

We werken aan de hand van een Bretonse dansmelodie (een Andro) die niet al te moeilijk is. De combinatie van een vlotte cadans en regelmatig herhalende patronen geeft deze melodie een mediterend karakter. Dit komt vooral tot zijn recht wanneer de melodie meerdere keren achter elkaar wordt gespeeld. Toch willen we niet voortdurend hetzelfde herhalen. We kunnen het nummer lang interessant houden door variaties aan te brengen, maar ook door af en toe een compleet andere tegenmelodie of baspatroon te spelen. Tijdens de workshop werken we zulke variaties en tegenmelodieën uit op de trekharmonica. Speel je ook andere instrumenten, zoals viool, saxofoon of fluit (gevorderd niveau)? Neem die dan mee, aan het eind kunnen ze wellicht een rol spelen.

Je krijgt de basisversie van de bladmuziek ruim van tevoren toegestuurd. Het is de bedoeling dat deelnemers de muziek vooraf al wat doornemen, zodat we weinig tijd kwijt zijn aan het vertrouwd raken met de melodie. Tijdens de workshop werken we eerst aan de afwerking: een goede cadans, muzikale zinnen en accenten. Daarna werken we begeleidingen, variaties en tegenstemmen uit.

Gilbert Hoek van Dijke gaf jarenlang les bij TrekHarmonica’s Amsterdam. Hij speelt trekharmonica en klarinet in wisselende formaties bij verschillende gelegenheden, zoals historische evenementen, luisterconcerten en balfolk dansavonden. Hij maakt graag arrangementen die goed passen bij het niveau van de verschillende muzikanten, en waarbij de klank van de verschillende instrumenten goed tot zijn recht komt. Op zijn cd Warme Garnas met de groep Met Zak en As zijn verschillende arrangementen te horen. Voor een indruk van zijn spel kun je kijken bij de volgende links: 

‘Valse Costebelle’: https://www.youtube.com/watch?v=kEHcvvVFuu4&feature=youtu.be
‘Mazurka des Écoliers de St. Genest’ van de cd Warme Garnas: https://youtu.be/DDrs_27MZoc
Andro ‘Kerfank’, van de cd Warme Garnas: https://youtu.be/yRhWyHlUlic (dit is een andere Andro dan die in de workshop wordt behandeld)