Op 5 november 2023 gaf Frans Tromp een zeer interessante workshop Morrisdans begeleiden op de trekharmonica. We gingen aan de gang met ‘The Queen’s Delight’, een Morrisdans in 6/8 en met ‘Young Collins’ in 2/2. Een dynamische workshop, omdat er ook twee dansers van het Utrechts Morris Team aanwezig waren.

Morrisdansen zijn prachtige, swingende melodieën om te spelen. Van oudsher is Morrisdans een West-Europese traditie. Momenteel bestaat deze hoofdzakelijk nog in Engeland. De trekharmonica is tegenwoordig het meest gebruikte instrument om de dansers te begeleiden. De belangrijkste reden daarvoor is dat een harmonica zich zo goed leent om ritmisch te spelen.

Om goed voor de dansers te kunnen spelen is maatvastheid een eis, net als een goede toonvorming die aansluit bij de danspassen en -sprongen. Bij een grote sprong is het van belang dat muzikant en danser hun timing goed op elkaar afstemmen zodat de danser niet ‘in de lucht blijft hangen’, maar tegelijk met de muziek weer op de grond komt. In Engeland vallen deze dansen, samen met zwaarddansen, onder de naam ritual dance en worden ze beschouwd als echt Engels, hoewel de oudste vermelding van Morrisdansen dateert van 1443 uit Utrecht. De dansers hebben aan hun onderbenen vaak banden met belletjes. Het ritmisch slaan met stokken en wapperen met zakdoeken hoort ook bij deze dans. Er bestaan talloze Morrisdansgroepen in vele landen waaronder Nederland.

Frans Tromp
Frans is al ruim veertig jaar actief als trekharmonicadocent, arrangeur, organisator en vastlegger van volksmuziek. Hij is gespecialiseerd in Engelse Morrisdansmuziek, – heeft ruim tien jaar voor het Utrechts Morris Team gespeeld – Zweeds repertoire en oude Nederlandse speelmansmuziek.